В Славутичі розпочато реалізацію громадського бюджету участі 2017

Славутицька міська рада затвердила нову редакцію міської цільової Програми «Громадський бюджет участі міста Славутич на 2016-2020 роки»

Бюджет участі – процес взаємодії Славутицької міської ради та її виконавчих органів з громадськістю, направлений на залучення жителів міста Славутич до участі у бюджетному процесі шляхом прийняття рішень щодо розподілу визначеної Славутицькою міською радою частини міського бюджету через подання відповідних ініціативних проектів розвитку, спрямованих на  вирішення пріоритетних проблем міста та його жителів, та проведення відкритого громадського голосування за такі проекти.

 

Параметри Бюджету участі на 2017 рік:

  • загальний обсяг видатків на 2017 рік, що спрямовується на реалізацію проектів:  1 100 000,0 грн;
  • кількість підписів, що мають бути зібрані для подачі проекту автором: не менше 30  осіб (крім автора проекту);
  • максимальна тривалість реалізації проектів: з 1 січня по 31 грудня 2018 р.;
  • мінімально можливий вік автора: 16 років;
  • максимальна вартість одного проекту: 150 000,0 грн;
  • типи проектів:

☐ Безпека та громадський порядок

Заходи, спрямовані на посилення громадського порядку, безпеку громадян та захист їхньої власності (наприклад, запровадження системи відеоспостереження, пожежної охорони, тощо).

Велоінфраструктура

Облаштування велосипедних доріжок, паркувальних місць та пунктів прокату велосипедів.

☐ Дорожнє господарство

Будівництво та ремонт доріг. Розвиток пішохідної інфраструктури. Розв’язання проблеми заторів. Облаштування паркувальних місць для автомобілів.

Енергозбереження

Заходи, спрямовані на енергозбереження в об’єктах соціальної інфраструктури міста.

Комунальне господарство

Облаштування та озеленення загальноміських територій. Облаштування дитячих майданчиків. Вуличне освітлення. Поводження з відходами. Поліпшення якості питної води.

☐ Культура та туризм

Організація культурного дозвілля (фестивалі, вистави концерти, конкурси, ярмарки, виставки тощо). Створення та реставрація архутектурно-художніх композицій. Реставрація архітектурних пам'яток. Проекти в області розвитку міського туризму та туристичної інфраструктури.

☐ Навколишнє середовище

Запобігання та ліквідація забруднення навколишнього середовища. Охорона природних ресурсів. Організація безпритульних тварин. Вигул свійських тварин.

☐ Освіта 

Організація  просвітницьких заходів, тренінгів, курсів, семінарів.

☐ Охорона здоров'я

Заходи з популяризації здорового способу життя.

Соціальний захист

Розвиток закладів та заходи соціального спрямування.

☐ Спорт

Розвиток закладів спортивно-оздоровчого напряму. Організація спортивних заходів (змагання, марафони тощо). Популяризація спорту та здорового способу життя.

☐ Телекомунікації, зв’язок та інформаційні технології 

Автоматизація систем з надання послуг мешканцям. Інтерактивні карти. Мобільні додатки щодо міської  інфраструктури. Облаштування зон wi fi.

☐ Транспорт

Розвиток екологічного громадського транспорт;.

 

  • кількість пунктів супроводу Бюджету участі: 3 од.;
  • терміни початку і завершення прийому проектів: 28 серпня – 29 вересня 2017 р.;
  • терміни оцінки робочою групою поданих проектів та виставлення їх на голосування: 02 – 23 жовтня 2017 р.;
  • терміни початку і завершення голосування за проекти: 13 листопада – 01 грудня  2017 р.;
  • термін визначення проектів-переможців: 04 – 08 грудня 2017 р..

 

         Активні жителі міста, члени територіальної громади Славутича віком від 16 років, які зареєстровані або проживають в м. Славутичі, мають можливість подати певні проекти (проектні пропозиції) того, що міська влада має профінансувати. Проект  –  який поданий  автором  повинен мати підтримку не менше 30 осіб (крім автора), і не суперечить діючому законодавству. Проекти-переможці окремо визначаються серед проектів, які за результатами конкурсу набрали найбільшу кількість голосів (але не менше 30 голосів для проектів з обсягом коштів до 50,0 тис.грн. та 50 голосів для проектів з обсягом коштів від 50,0 до 150,0 тис.грн.) шляхом їх прямого підрахунку (проекти-переможці окремо визначаються серед проектів з обсягом коштів до 50,0 тис.грн. (маленькі проекти) в межах 40 відсотків загальної суми визначеної Програмою на  бюджетний  рік та серед проектів з обсягом коштів від 50,0 до 150,0 тис.грн. (великі проекти) (включно) в межах 60 відсотків загальної суми визначеної Програмою на рік. У випадку нестачі коштів на реалізацію чергового проекту за кількістю балів в межах відповідної суми, переможцем визнається наступний проект відповідного обсягу за кількістю балів, реалізація якого не призведе до перевищення суми визначеної Бюджетом участі для проектів з відповідним обсягом коштів. У випадку якщо проекти набирають однакову кількість голосів, місце пропозицій у списку визначається за порядковим номером у реєстрі відповідних проектів, які допускаються до голосування).

Проекти подаються за єдиною обов’язковою для заповнення формою  яка буде розміщений на сайті  gromada.slav.gov.ua.

Кращі проекти серед тих, які отримали позитивну попередню оцінку, визначаються шляхом голосування.

Голосування проводиться:

1) на сайті gromada.slav.gov.ua шляхом заповнення електронної версії бланку для голосування.

2) у спеціально визначених Робочою групою пунктах для голосування шляхом заповнення друкованої версії бланку для голосування, який можна отримати в цих пунктах або попередньо роздрукувати з сайту gromada.slav.gov.ua. У пунктах для голосування можна також отримати перелік проектів, допущених до голосування.
Форма та зміст бланків для голосування в обох випадках є однаковим.

Кожен житель міста, віком від 16 років, який зареєстрований або проживає на території м. Славутич, що підтверджується офіційними документами (довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими документами, які підтверджують факт проживання в місті), може особисто проголосувати за 1 проект.


В результаті громадського бюджету участі  планується отримати:

  • створення ефективного механізму взаємодії структурних підрозділів Славутицької міської ради та жителів м. Славутич в бюджетному процесі;
  • залучення населення до процесу прийняття рішень на місцевому рівні;
  • формування довіри громадян до місцевої влади;
  • підвищення відкритості діяльності органів місцевого самоврядування;
  • підвищення рівня прозорості процесу прийняття рішень шляхом надання жителям міста Славутич можливості безпосереднього впливу на бюджетну політику міста;
  • вирішення проблем, які найбільш хвилюють жителів м. Славутич.