«ProЗір» - консультаційний пункт з питань охорони зору дитини Реалізований

Доданий
27.09.2017
Номер
19
Соціальний захист

Проект передбачає організацію роботи «Консультативного пункту «ProЗір» для надання різнобічної допомоги батькам та дітям зі зниженим зором, а також закупівлю спеціального обладнання необхідного для повноцінного функціонування кабінету охорони зору дитини на базі дошкільного навчального закладу № 6 «Крунк».

Автор проєкту
Людмила
Людмила Лотоцька
Бюджет
150 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Проблема

Порушення зору у дітей – поширена проблема в усьому світі. За даними Всесвітньої організаації охорони здоров'я, зорові порушення мають близько 19 млн. дітей. При цьому у 12 млн. зорові вади викликані причинами, які легко діагностуються і коригуються. Такі діти потребують спеціальної допомоги для нормального психологічного та особистого розвитку. В Україні проблеми із зором мають 20% дітей. Зорові порушення заважають дитині пізнавати світ, створюють труднощі в спілкуванні з оточуючими, навчанні, обмежують діяльність і загрожують розвитком сліпоти. Багатьох наслідків можна уникнути, якщо вчасно виявити проблему і почати лікування.
Інтенсивне формування органів зору у дитини відбувається в перші 5 років життя. Ця категорія дітей нашого міста охоплена мережею дошкільних закладів, лише один з них – дошкільний навчальний заклад № 6 «Крунк» надає корекційно-відновлювальні, лікувальні та діагностичні послуги дітям зі зниженим зором у тісному контакті з лікарями-офтальмологами Славутицької спеціалізованої медико-санітарної частини (СМСЧ-5) та лабораторії охорони зору міста Чернігів, а також фахівцями Київського інституту мікрохірургії ока.
Для підвищення якості та розширення сфери таких послуг, спеціальне обладнання (лікувально-корекційне та діагностичне) наявне в ДНЗ № 6 «Крунк» потребує оновлення. В такому разі спеціалісти закладу могли б забезпечити розширене консультування батьків дітей зі зниженим зором, які з тих чи інших причин відвідують інші дошкільні заклади, підлітків, як найбільш вразливу категорію славутичан (бо вони багато часу проводять за комп’ютером та навчаються в школі).
Віддаленість міста Славутич від обласного центру не дає можливостей великій кількості батьків забезпечити дітям таке фахове консультування.

Мета проекту

Створення на базі дошкільного навчального закладу № 6 «Крунк» консультаційного пункту «ProЗір» для батьків дітей з порушеннями зору (та усіх жителів міста, яких турбують питання проблем зору). Підвищення спроможності навчального закладу щодо надання освітніх та консультативних, послуг дітям і батькам дітей зі зниженим зором.

Пропоноване рішення проблеми і його обгрунтування

Покращення матеріально-технічної бази кабінету охорони зору дошкільного закладу № 6 «Крунк» новою апаратурою для лікування і корекції зору, сучасною багатофункціональною комп’ютерною технікою з офтальмологічними програми, дитячими меблями, дидактичними іграми і посібниками, інформаційними стендами та іншими матеріалами необхідними для повноцінної корекційно-розвивальної роботи з дошкільниками з особливими потребами сприятиме забезпеченню профілактики та лікуванню різних проблем зорового аналізатора дітей та підлітків, пов’язаних із зоровими навантаженнями, порушеною координацією зорових м’язів та оптичними порушеннями.

Використання сучасного лікувального обладнання та офтальмологічних комп’ютерних програм дозволить укріпити зір, а в багатьох випадках покращити його без хірургічного втручання. Спеціалісти закладу зможуть забезпечити комплексний характер лікування та діагностики, враховуючи індивідуальні особливості органу зору кожного маленького пацієнта. І як результат – покращення здоров’я маленьких славутичан.

Впрповадження даного проекту та його реалізація проводитиметься шляхом поетапного виконання запланованих заходів. Звітування перед батьківською громадою (партнерами даного проекту) на загальних батьківських зборах, у щорічному звіті керівника закладу та висвітленням інформації про хід та реалізацію проекту у ЗМІ.

Для кого цей проект

Цільова аудиторія: діти та підлітки з порушенням зору та їх батьки (або особи що їх замінюють). Контакти з чималою кількістю з них налагоджені.
Залучені сторони, з якими є попередня домовленість про співпрацю: лікар-офтальмолог СМСЧ-5, лікар-офтальмолог «Лабораторії охорони зору» м. Чернігова, міський методичний центр та інклюзивно-ресурсний центр.

План заходів з реалізації проекту (роботи, послуги)

• Проведення круглого столу з батьківським комітетом та піклувальною радою закладу з метою презентації проекту «ProЗір» - консультаційний пункт з питань охорони зору дитини. • Проведення загальних та групових батьківських зборів з презентації проекту «ProЗір» - консультаційний пункт з питань охорони зору дитини. • Засідання творчої групи з розроблення Положення консультативного пункту «ProЗір». • Укладання плану спільних дій партнерів проекту. • Підготовка кабінету охорони зору закладу для організації роботи консультативного пункту (затвердження режиму роботи). • Створення сторінки консультативного пункту «ProЗір» на веб-сайті закладу та у Facebook. • Придбання та встановлення комп’ютерних офтальмологічних програм «EYE» та іншого спеціального обладнання. • Виготовлення та розповсюдження рекламних буклетів про надання послуг консультативного пункту «ProЗір». • Урочисте відкриття консультативного пункту «ProЗір» (організація Дня відкритих дверей для дітей та батьків за участі охочих мешканців міста) • Публікація в ЗМІ «У «Крунку» стартував новий проект». • Презентація результатів проекту в ЗМІ. • Дні відкритих дверей для охочих жителів міста. • Надання освітніх та консультативних послуг батькам дітей зі зниженим зором. • Підготовка письмового звіту про результати проекту, оприлюднення звіту на веб-сайті закладу.

Ключові показники оцінки результату проекту

Створення консультаційного пункту «ProЗір» для батьків дітей з порушеннями зору на базі дошкільного навчального закладу № 6 «Крунк» комбінованого типу сприятиме інформуванню батьківської громадскості міста та забезпеченню ранньої своєчасної діагностики та правильному вибору педагогічного впливу задля подальшої корекції та відновлення зорових функцій дітей. Батьки матимуть змогу отримати кваліфіковану відповідь на свої питання, розвіяти тривоги і сумніви, впевнитися в правильності своїх дій або ж, зрозумівши їх хибність, скорегувати виховний процесс дитини з порушенням зору в сім’ї. На глобальному рівні це допоможе знизити загально державну тенденцію збільшення зорових патологій у дітей.

На локальному рівні буде досягнуто таких результатів:
вихованці закладу з особливими потребами (як мінімум 50 вихованців щороку), які щодня протягом реалізації проекту, а також по його завершенні, зможуть користуватися сучасним, обладнаним задля корекції та відновлення зорових функцій;
мешканці Славутича та прилеглих населенних пунктів, зможуть отримати безкоштовні сучасні консультації та достовірну інформацію щодо зорового діагнозу, поради щодо його корекції і відновлення зорових функцій;
громада міста матиме можливість отримання якісних освітньо-оздоровчих послуг в закладі; долучиться до презентацій та Днів відкритих дверей; намітиться позитивна динаміка у зменшення зорових патологій дітей в нашому місті;
гості міста (туристи, педагоги з інших регіонів) які матимуть можливість відвідати заклад, познайомитися із кращими моделями та практикою роботи освітньої системи міста.

Реалізація данного проекту може стати прикладом для наслідування та розповсюдження досвіду в місцевих громадах їнших регіонів України.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

-

Приклади (кейси) схожих рішень

-

Співавтори

Акименко Ірина Іванівна, Надточей Вікторія Олексіївна