Handmade-студія творчості для дорослих Реалізований

Доданий
14.09.2018
Номер
2
Культурна спадщина і краєзнавство

Handmadе-студія в приміщенні ЗБІЦ - це комфортне, творче середовище з сучасним обладнанням, професійним інструментом для занять рукоділлям. Завдяки цьому простору славутичани матимуть змогу залучатися до соціальних ініціатив та творчого діалогу. Значну увагу планується приділити майстер-класам, зустрічам з майстрами Славутича, спілкуванню відвідувачів, обговоренню їх творчих планів

Автор проєкту
Бюджет
100 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
кв. Московський, 12, Славутич

Опис

Проблема

Важливим напрямком розвитку сучасної дозвіллєвої діяльності є робота з дорослим населенням (люди «третього віку»). І це враховується при організації роботи культурних установ та об’єднань, завдяки яким особистість має можливість гармонійно розвиватися, задовольняти свої духовні потреби, підвищувати культурний рівень.

Дворічна діяльність гуртка «Творча майстерня» на базі ЗБІЦ показала, що у людей з’явилося бажання навчитися творити щось своїми руками. Разом з тим завжди можна оперативно скористатися великим книжковим та журнальним фондом бібліотеки.

Але в чому проблема?

Заняття проводяться в читальній залі ЗБІЦ, в приміщенні, не пристосованому для занять рукоділлям (недостатнє освітлення, не відповідні меблі, далеко розташований сантехнічний вузол). Матеріально - технічна база майже відсутня, примітивні іструменти гуртківці приносять з дому.

Мета проекту

Впровадити в місті нову філософію «Бібліотека для людей, а не для книг!» Перетворити бібліотеку зі сховища книг на територію творчості, цікавого спілкування, місце для втілення ідей і креативного дозвілля. Об’єднати різні покоління не тільки навколо книги і читання, а й шляхом зростання креативності і самоорганізації населення, стимулювання творчості, ініціативності, соціальної мобільності. Проект направлений на дорослих та людей похилого віку з можливістю залучення їх дітей та онуків

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Враховуючи побажання творчих об’єднань та кружків ЗБІЦ, народилася пропозиція щодо відкриття Handmade-студії в одному з приміщень бібліотеки, яке раніше використовувалося як одне з книжкових сховищ читальної зали. Це приміщення на першому поверсі (що дуже важливо для людей «третього віку» віку, яким важко підніматися по сходах), має великі вікна, теплу підлогу та маленьку сміжну кімнатку з водопостачанням. Щоб студія повністю задовольняла потреби відвідувачів та була для них комфортною, плануємо встановить на вікна жалюзі та умовно поділити простір на дві зони: навчання і творчості, спілкування і зустрічей.

Зона навчання і творчості передбачає встановлення робочих місць, придбання швейного і мультімедійного (проектор, ноутбук, БФУ) обладнань, настільних ламп, шафів і тумб для матеріалів та професійних інструментів. Усе це дозволить більш професійно та змістовно проводити заняття гурктів та майстер-класи з рукоділля.

Зона спілкування і зустрічей буде обладнана комфортним м’ягким куточком та журнальним столикомї.

Тепла, світла і комфортна «Handmade-студія» стане місцем творчості та насиченого культурного життя для дорослих і людей третього . Вона сприятиме росту креативності і самоорганізації жителів міста.

Для кого цей проект

Цей проект розраховано на дорослих та людей похилого віку, які мають жагу до творчості та рукоділля, з можливістю залучення їх дітей та онуків. Обладнання та інструменти будуть надані для учасників вже існуючих та майбутніх гуртків і об’єднань ЗБІЦ, для працюючих мешканців міста, пенсіонерів, службовців та творчої інтелігенції. Для усіх, хто відчуває у собі бажання навчитися та навчати інших. Доступ для кожного учасника буде безкоштовним. Режим роботи студії буде зручним для відвідувачів.

План заходів з реалізації проекту

1. Підготовчий: вибір постачальника; підготовка приміщення, переміщення книжкового фонду в інше сховище; закупівля та доставка необхідних меблів та техніки.
2. Основний (реалізація): декоративне оформлення приміщення студії; встановлення придбаного обладнання та меблів; випробовування обладнання в дії.
3. Звітний: презентація - відкриття студії; звіт про реалізацію проекту (стаття в газету, сторінка ЗБІЦ в соц. мережах)

Ключові показники оцінки результату проекту

Результатом проекту буде формування нового погляду на діяльність бібліотеки, як одного з факторів підвищення якості життя містян, створення умов для розвитку творчості та насиченого культурного життя для дорослих і людей похилого віку.

Очікується:
- зростання популярності бібліотеки і читання серед славутичан різного віку;
- покращення умов для творчого, змістовного і культурного дозвілля славутичан;
- можливість для користувачів ЗБІЦ зустрічатися і спілкуватися в комфортних умовах;
- зростання інтересу до Handmade;
- збільшення кількості відвідувачів ЗБІЦ;
- збільшення в ЗБІЦ кількості клубів та об’єднань за інтересами;
- проведення сучасних заходів високого рівня;
- організація ярмарок, творчих виставок тощо

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Зростання курсу валют та відповідне подорожчання меблів і технічного обладнання, інфляція

Приклади (кейси) схожих рішень

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара - http://lib.kherson.ua/makerspace--mistse-tsikavih-idey.htm
Технічна студія Makerspace центру «Вікно в Америку» в Запорізькій обласній бібліотеці - https://zounb.zp.ua/node/6405
Публічна бібліотека у Фейтвілі (штат Нью-Йорк), США - https://www.flickr.com/photos/fayfreelibrary/
The Walnut Creek Library Foundation - Textile Makerspace / Handmade @ the Library - http://www.wclibrary.org/textile/

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Відділ культури, національностей та релігій

ПІБ Відповідальної особи

Баришевська Н.Г.