ШКІЛЬНЕ ПОДВІР’Я – ЗОНА КОМФОРТУ ТА БЕЗПЕКИ ДІТЕЙ Відхилений остаточно

Доданий
27.09.2018
Номер
9
Комунальне господарство

У вересні 2018 року загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4 міста Славутича відзначає свій 20-річний ювілей. Учителі, учні та їх батьки прийняли рішення про озеленення та благоустрій рідного шкільного подвір'я, яке є візитною карткою школи з інклюзивною освітою.
Провести озеленення та благоустрій шкільної території,враховуючи найновіші досягнення науковців та фахівців та передові ідеї сучасного ла

Автор проєкту
Надія
Надія Набок
Бюджет
85 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Героїв Дніпра, 8, Славутич

Опис

Проблема

Проблема озеленення закладу освіти є актуальною. На сьогодняшній день озеленення шкільного двору є недостатнім і не відповідає естетичним вимогам та критеріям щодо благоустрою території сучасного закладу освіти. Шкільна територія потребує негайної зміни зовнішнього вигляду шляхом створення привабливої зеленої зони з використанням елементів сучасного ландшафтного дизайну.
Збереження та покращення навколишнього середовища благотворно впливає на дітей, особливо на дітей з особливими потребами. Зелені насадження навколо школи відіграють дуже важливу санітарно-гігієнічну, архітектурно-художню, захисну, навчально-виховну та естетичну роль.
Шкільна територія повинна мати гарний, естетичний та привабливий вигляд і сприяти формуванню екологічного мислення жителів міста Славутича.

Мета проекту

‣ покращити естетичний вигляд шкільного подвір’я шляхом висадки дерев,кущів, створення нових і вдосконалення вже існуючих квітників з урахуванням народних традицій та елементів ландшафтного дизайну. ‣ створити на пришкільній території особливий природний мікроклімат, котрий дозволить відпочивати, проводити заняття, відчувати єднання із природою, а також на практиці вивчати взаємозв’язок сучасного суспільства із природою. ‣ формувати екологічне мислення дітей і жителів міста Славутича.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Площа шкільного подвір’я складає біля 2,2 га. Середній вік дерев і кущів, які залишилися ще з часів Радянського Союзу, складає 20 років. Зелені насадження розташовані хаотично, відсутнє чітке функціональне зонування території, декоративність клумб з травня до жовтня недостатня. Шкільний двір не має єдиного цілісного пейзажного стилю навколишнього середовища.
При збереженні існуючих зелених насаджень, шкільне подвір’я буде змінено на красивий, художньо оформлений ландшафт, мати гарно впорядковану з вишуканим смаком територію, яку створять разом діти і дорослі.
Проект має екологічну, естетичну та рекреаційну направленість. Реалізація даного проекту дозволить покращить зовнішній вигляд шкільного подвір’я та забезпечить комфортне та безпечне перебування на території об’єкту. Щоденно візуально за територією шкільного подвір’я спостерігає більше двох тисяч людей. Після реалізації проекту славутичани одержать рекреаційну зону, яка може стати об’єктом зеленого туризму, також підвищиться імідж школи і міста Славутича.

Для кого цей проект

‣ Учнівський колектив закладу, у тому числі діти з особливими потребами;
‣ педагогічний колектив закладу;
‣ обслуговуючий персонал закладу;
‣ учні ліцею та студенти ВНЗ, викладачі, обслуговуючий персонал, які навчаються і працюють у приміщенні ліцею;
‣ жителі та гості міста Славутича.

План заходів з реалізації проекту

Підготовчі роботи:
А) Створення творчої групи учителів, дітей, батьків, які будуть координувати процес впровадження проекту;
Б) Проведення конкурсів серед учнів школи та учителів на кращий проект (ескіз) озеленення шкільного двору;
Б) Створення проектного плану озеленення шкільної території на осінь 2018 та весну 2019 років
Закупівля та завіз ґрунту для осінньої посадки дерев та чагарників, мінеральних добрив
Закупівля лопат, грабель, сапок.
Закупівля і підготовка саджанців дерев та чагарників для осінньої посадки (липа, спірея, самшит, троянди, ялівець тощо)
Висадка саджанців дерев та чагарників згідно плану озеленення шкільної території, полив водою, згідно закріплених за класами ділянок
Заготовка насіння квітів для майбутніх квітників
Закупівля насіння сальвії, петунії для посадки на розсаду, висівання насіння в ящики, догляд за рослинами, пікіровка розсади в торф’яністаканчики
Догляд за розарієм – весняна обрізка, внесення добрив, обробка ґрунту
Підготовка ґрунту для висадки розсади, внесення добрив, обробка ґрунту й висівання насіння квітів на клумби
Створення альпійської гірки
Догляд за газонами, деревами, чагарниками, квітами на клумбах, альпійською гіркою, їх полив, боротьба з бур’янами.
Установка фонтана, оновлення системи поливу зелених насаджень, закупівля й установлення альтанки/
Догляд за газонами, деревами, чагарниками, квітами на клумбах, альпійською гіркою, їх полив, боротьба з бур’янами.

Ключові показники оцінки результату проекту

Реалізація проекту буде сприяти зменшенню забруднення навколишнього середовища, сприятиме формуванню екологічного мислення населення та значно покращить рекреаційні можливості міста. Буде створено на пришкільній території особливий природний мікроклімат, котрий дозволить відпочивати, проводити заняття, відчувати єднання із природою, а також на практиці вивчати взаємозв’язок сучасного суспільства із природою.

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Управління економіки та соціального розвитку міста

Управління освіти і науки

ПІБ Відповідальної особи

Величковський І.І., Швець Н.П.