Вільний інформаційний простір для кожного Реалізований

Доданий
24.09.2019
Номер
4
Інформаційні технології

Вільний інформаційний простір – це модернізована зона з сучасною інформаційно-технологічною інфраструктурою. Цей простір облаштований сучасними комп’ютерами з швидкісним інтернетом, де славутичани зможуть скористатися різноманітними послугами. Для ефективності та зручності доступу до послуг простору для всіх вікових категорій громадян міста, його доречно розмістити в центрі міста, на базі ЗБІЦ.

Автор проєкту
Бюджет
99 960 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
кв. Московський, 12, Славутицька міська рада, Славутич

Опис

Проблема

В умовах розвитку комп’ютерних технологій бібліотеки, як сучасні інформаційні центри, мають змогу розширити контингент своїх користувачів і значною мірою зменшити проблеми, що постають нині перед громадськими організаціями, бізнесом, іншими соціальними структурами в пошуках якісної електронної інформації.
Особливо гостро стоїть питання проведення вільного часу та адаптації в сучасному житті новітніх цифрових технологій, людей похилого віку.
В ЗБІЦ працюють клуби для жителів міста різного віку. І саме тут знаходять для себе можливість в спілкуванні наші пенсіонери. Проблема в тому, що такі люди потребують допомоги в освоєнні сучасних форм спілкування та отримання інформації через мережу Інтернет.
ЗБІЦ м. Славутича має поновити сучасним обладнанням комп’ютерні місця з швидкісним Інтернетом, програмним забезпеченням, для того щоб задовольнити споживача інформаційно-бібліотечними послугами.

Мета проекту

Створення вільного інформаційного простору в читальному залі бібліотеки для дорослих, яка знаходиться в Московському кварталі 12.
Проект направлений на залучення всіх вікових груп користувачів бібліотеки: студентів, дорослих, людей «третього віку», підприємців, освітян, представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування та інших .

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Для створення комфортних умов для отримання навичок роботи з сучасною комп’ютерною технікою, можливістю спілкування в мережі Інтернет, створення особистих кабінетів з послуг та ін., даний проект передбачає модернізацію спільними зусиллями членів міської громадської організації «Товариство ветеранів ЧАЕС м. Славутича» та фахівців бібліотеки матеріально-технічної бази та інформаційно-технологічної інфраструктури ЗБІЦ. У читальному залі закладу будуть встановлені 5 сучасних комп’ютерів з вебкамерами, багатофункціональний пристрій, підключений швидкісний Інтернет. Комунікаційний майданчик ЗБІЦ розширить контингент своїх читачів завдяки новим формам інформаційно-бібліотечних послуг, а саме – співпраця з громадськими організаціями, бізнесом, іншими соціальними структурами в пошуках якісної електронної інформації; і головне - це групове безоплатне навчання роботи на комп’ютері та в мережі Інтернет для людей «третього віку». Новими для діяльності ЗБІЦ стануть послуги е-звітності, е-зайнятості, е-банкінгу, е-платежі, е-освіта, е-кадастр, е-пошта, е-урядування тощо. У ЗБІЦ буде створений більш широкий пошуковий та повнотекстовий сервіс за рахунок доступу до світових інформаційних ресурсів.
В програмі проведення засідань міської громадської організації «Товариство ветеранів ЧАЕС м. Славутича»: набуття знань, навичок та вмінь роботи на комп'ютері, вивчення основних текстових редакторів, практичні заняття з ділового та особистого листування, відправлення копій документів, сервіси зв`язку з друзями і родичами, друкування, читання газет в електронному варіанті та інші.
Крім того, в рамках співпраці, всі користувачі ЗБІЦ отримають змогу користуватися технікою та інтернетом, встановленими в читальній залі.

Для кого цей проект

Проект направлений як на створення комфортного інформаційного простору для всіх вікових категорій м. Славутича, так і на залучення до бібліотеки всіх жителів нашого міста: студентів, дорослих – людей «третього віку», підприємців, освітян, представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування та інших .

План заходів з реалізації проекту

1. Підготовчий- вибір постачальника і замовлення техніки.
2. Основний (реалізація) - закупівля техніки та укладення контракту з поставником послуг Iнтернету.
3. Укладення договіру про співпрацю із Загальноміським бібліотечно-інформаційним центром.
4. Налаштування ПК та установка ПЗ
5. Підключення Iнтернету
6. Звітний - презентація проекту та репортаж (відео, в газету, соц.мережу)

Ключові показники оцінки результату проекту

Прогнозується:
- модернізація матеріально-технічної бази та інформаційно-технологічної інфраструктури ЗБІЦ;
-вільний доступ до мережі Інтернет;
-запровадження нових інформаційно-бібліотечних послуг;
-кількість нових захоплень,
-зростання у користувачів комп’ютерної грамотності.

Очікуваний термін реалізації проекту

2020

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Iнфляційні ризики

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Відділ інформаційних технологій та електронного врядування

Відділ культури, національностей та релігій

ПІБ Відповідальної особи

Нестеренко М.П.

Контактні дані відповідальної особи

3-00-11*160