«VETеринарна PLANетa» - безкоштовна стерилізація безпритульних тварин Відхилений

Доданий
27.09.2019
Номер
9
Екологія і відновлювальні джерела енергії

В економічно розвинених країнах відмовилися від простого вилову і умертвіння безпритульних тварин, тому що даний спосіб виявився малоефективним. Одним з основних методів боротьби з безпритульними тваринами є їх стерилізація. Наш проект передбачає безкоштовну стерилізацію безпритульних тварин міста та створення певних умов для проведення такої.

Автор проєкту
Катерина
Катерина Іванова
Бюджет
299 605 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
кв. Київський, 14, Славутич

Опис

Проблема

Безпритульні тварини – це суттєва проблема для багатьох міст України, в тому числі й для Славутича. Багато років волонтери міста забирають з вулиць безпритульних тварин, лікують, стерилізують та прилаштовують у хороші руки. Але вулиці міста знову наповнюються викинутими собаками і кішками.
Основними причинами, що призводять до збільшення популяції безпритульних тварин є відсутність матеріально-технічної бази, організаційного і фінансового забезпечення контролю за чисельністю безпритульних тварин, їх неконтрольоване розведення та швидке природне розмноження, власники домашніх тварин не усвідомлюють необхідність стерилізації своїх улюбленців, наявність випадків безвідповідального ставлення власників до чотирилапих та відсутність з боку держави необхідного рівня освіти населення, відповідної законодавчої бази щодо гуманного поводження з тваринами та відповідальності власників.
Цього року, кількість викинутих (власниками!) кошенят та цуценят приголомшливо велика! Через брак коштів на стерилізацію, мешканці міста викидають тварин, підкидають під будинки, також були зухвалі випадки - викидали новонароджених цуценят просто у вуличний смітник! Необхідно працювати з причиною, а не розгрібати наслідки!
Коштами благодійників та волонтерів стерилізовано багато безпритульних тварин, що є безумовним позитивним зрушенням, але на вулицях міста досі залишаються не стерильні тварини і тепер важливо за допомогою місцевого бюджету провести стерилізацію більшості тварин, що її потребують задля регулювання та зменшення чисельності безпритульних собак і кішок.

Мета проекту

Зменшення кількості безпритульних тварин на основі гуманного та відповідального ставлення до них. Створення більш комфортних умов для життя людей та гуманного середовища для існування чотирилапих через значне зменшення чисельності безпритульних тварин. Зміна громадської думки у бік цивілізованого, гуманного та етичного ставлення до тварин, що благотворно вплине на моральний клімат у місті.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

На базі КП «Житлово-комунальний центр» в 2007 році створено майданчик для тимчасового утримання тварин, де перебувають безпритульні тварини після відлову і стерилізації, які чекають своїх майбутніх господарів. Але нажаль, на даний час, на території майданчику, і в місті вцілому, неможливо стерилізувати і утримувати тварин в післяопераційний період, оскільки відсутнє відповідно облаштоване місце і обладнання. Саме тому виникає необхідність даного проекту - операційна в окремому від майданчику вагончику (ветеринарному модулі) дозволить забезпечити найбільшу стерильність при проведенні операцій та післяопераційне надійне та комфортне перетримання тварин під наглядом ветеринара.
В основі проекту – закупівля належним чином облаштованого ветеринарного вагончика зі спеціалізованим внутрішнім обладнанням та послуг для проведення ветеринарних маніпуляцій зі стерилізації з можливістю перетримки тварин до, впродовж та після операційні періоди.
З огляду на зазначене пропонуємо наступні рішення:
1. Визначення місця розташування. Ветеринарний вагончик - це вагончик, розташований на спеціально відведеному для цього місці та відповідно обладнаний. Оптимальний варіант розташування - вже сформована територія майданчику для тимчасового утримання тварин, така, що має певні переваги – поблизу місця постійного перебування тварин та, водночас, подалі від житлових забудов.
2. Розробка моделі вагончика. Для постійної, безперебійної та якісної роботи зі стерилізації, лікування та перетримки пропонуємо наступну модель операційного вагончику: має бути повністю готовим до використання з моменту встановлення та підключення до електромереж та систем водопостачання, функціональним - забезпечувати комфортну і якісну роботу персоналу (ветеринарів, волонтерів) і стерильне та тепле післяопераційне перетримування (особливо в зимовий період часу) тварин, наявність необхідних інженерних комунікацій (електро-, водо- і сантех- обладнання), передбачати мобільність та безпеку.
Форма вагончику – прямокутник 8,0х2,8м. Має вхідну зону – тамбур, що відокремлює операційний блок та блок післяоперційної перетримки. Операційний блок – стерильна зона для проведення ветеринарних маніпуляцій, оснащена відповідним обладнанням. Післяопераційний блок - належним чином облаштоване місце тимчасової післяопераційної перетримки тварин.
3. Вибір обладнання. Для проведення ветеринарних маніпуляцій, з врахуванням побажань та порад фахівців з ветеринарії, закупити: стіл операційний (процедурний), стелажі, шафа медична, ванна для миття тварин, а також необхідні післяопераційні елементи - стаціонарні дворівневі вольєри.
4. Здійснення безкоштовної стерилізації. Реалізація проекту повинна здійснюватися гуманними методами за умови виключення жорстокого поводження з тваринами відповідно до діючого законодавства України.

Для кого цей проект

Жителі міста: власники хатніх тварин, ветеринари, волонтери, опікуни безпритульних тварин

План заходів з реалізації проекту

Перший етап – закупівля ветеринарного вагончика і внутрішнього обладнання.
Другий етап – доставка та монтаж вагончика.
Третій етап – закупівля ветеринарних послуг.

Ключові показники оцінки результату проекту

Створення ефективного механізму регулювання чисельності тварин на території міста і зменшення кількості безпритульних тварин виключно гуманними методами.

Очікуваний термін реалізації проекту

грудень, 2020 року

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Якщо виникнуть проблеми з запропонованим місцем розташування вагончика ми передбачили, що він повністю мобільний і його місце може бути призначено відповідними органами, що утримуватимуть його.

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Управління економіки та соціального розвитку міста

КП "Житлово-комунальний центр"

Відділ з питань житлово-комунального господарства, тарифоутворення, енергоефективності та енергозбереження

ПІБ Відповідальної особи

Болдирєва А.Д.

Контактні дані відповідальної особи

3-00-11*150