Місто-сад Реалізований

Доданий
27.09.2020
Номер
18
Благоустрій та комунальне господарство

Створення зеленого публічного простору - саду у порожньому міському котловані ("сухе озеро"). Поступове перетворення ділянки у затишне місце, де мешканці місця зможуть спілкуватися, відпочивати, проводити час з дітьми, організовувати події. Родзинкою проєкту є вільний доступ охочих до можливості власноруч висаджувати рослини, вирощувати овочі та фруктові дерева.

Автор проєкту
Бюджет
95 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Проблема

На вїзді до міста розташований котлован, який по проєкту при будівництві Славутича мав би бути штучним озером. Тепер цей простір є порожнім і використовується жителями нашого міста здебільшого для вигулу домашніх тварин.
Оскільки Славутич був побудований на місті лісного масиву, збережено дуже багато зелених ділянок, дерев, міні-паркових зон. Але ділянка для водойми залишається незадіяною і таке незбалансоване озелення міста одразу кидається в очі.

Мета проекту

Благоустрій доглянутого публічного простору для відпочинку, розваг та проведення масових заходів, різноманітних акцій, урочистих заходів шляхом встановлення високих вазонів із рослинністю.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

В ході реалізації проєкту пропонується замовлення та встановлення високих вазонів, клубм та грядок з габіонів, заповнених природним каменем. Пропоноване рішення покликане пробуджувани в славутичан ностальгічні уявлення перебування біля водойми.
Такі конструкції викоритовуються регуляційних та берегоукріпних спорудах, а також в ландшафтному дизайні. Для уникнення проникнення ґрунту зворотньої засипки в пустоти габіонної конструкції і, як наслідок, просідання ґрунту використовується геотекстиль, який пропускає через свої пори воду, а ґрунт залишається на місці. Габіонні конструкції вигідно відрізняються від бетонних та залізобетонних аналогічних конструкцій: не потребують спеціальної основи, можуть споруджуватися в будь-яку пору року. Ефективність габіонних конструкцій з віком не зменшується, а тільки зростає завдяки наносу ґрунту в пустоти габіонів та росту в них рослинності.

Для кого цей проект

Проєкт для жителів Славутича та гостей міста

План заходів з реалізації проекту

- придбання вазонів з габіону
- придбання природного каменю для заповнення габіонових конструкцій
- придбання геотекстилю
- закупівля грунту
- монтаж придбаного
- придбання природного каміння (галька) для викладки стежок

Очікуваний термін реалізації проекту

2021

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Управління інфраструктури та капітального будівництва

Відділ містобудування, архітектури та просторового розвитку

ПІБ Відповідальної особи

Ворона Сергій