«Вухастий острів» - облаштування майданчика для вигулу та дресирування собак. Реалізований

Доданий
05.09.2017
Номер
4
Навколишнє середовище

Облаштувати належний майданчик для вигулу та дресирування собак, що дозволить безпечно і корисно проводити час зі своїми улюбленцями та забезпечить їх соціалізованість і мінімізацію конфліктів. Майданчик має стати центром об’єднання власників тварин, обміну новою інформацією та досвідом, місцем для можливих занять, змагань і семінарів задля підвищення рівня культури та відповідальності власників.

Автор проєкту
Катерина
Катерина Іванова
Бюджет
149 900 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Проблема

Досить гострою проблемою нашого міста є відсутність відповідно обладнаних майданчиків для виховування та вигулу домашніх улюбленців, що спричиняє виникнення непорозумінь та конфліктних ситуацій між мешканцями і власниками собак, оскільки вигул та дресирування здійснюється в неналежних місцях.
Через недостатність інформації про правила, норми поведінки та доступність тренувань маємо: низьку обізнаність щодо поводження власників тварин на прогулянці – прибирання, повідок, поведінка, що належить до відповідальності власників і призводить до зниження рівня довіри містян до собак та їх власників.

Мета проекту

• підвищення рівня культури та громадської активності власників собак; • посилення рівня соціальної відповідальності власників – прибирання за собаками; • зменшення кількості конфліктних ситуацій за участю собак; • підвищення рівня соціалізації (керованості та адаптованості) собак в умовах міста; • популяризація серед власників собак можливостей спеціалізованого майданчика, що сприятиме створенню безпечних умов для тренувань та вигулу; • поліпшення санітарно-епідемічного та екологічного стану в місті; • створення місця проведення професійних консультацій з кінологами та спеціалістами, організація розважальних та освітніх заходів на території майданчика: вистави, змагання, конкурси; • виховування домашніх улюбленців відповідно до їх фізіологічних потреб, видових та індивідуальних особливостей; • розвиток і популяризація собачих видів спорту та заохочення спортивною кінологією дітей; • збільшення рівня довіри до собак та їх власників.

Пропоноване рішення проблеми і його обгрунтування

Визначити можливість організації, розробити модель та облаштувати спеціалізований майданчик для вигулу та дресирування собак зі спеціалізованими снарядами для занять та обов’язковим комплектом внутрішнього благоустрою. З огляду на зазначене пропонуємо наступні рішення:
1. Визначення місця розташування. Майданчик для вигулу та дресирування собак - це майданчик, розташований на спеціально відведеному для цього місці, огороджений та відповідно обладнаний. Оптимальний варіант розташування - вже сформовані власниками собак місця вигулу, особливо такі, що не будуть заважати мешканцям, які живуть поблизу. Уважно дослідивши всі фактори, обстеживши територію міста, а також відповідно до законодавчих вимог та рекомендацій Управління інфраструктури та капітального будівництва Славутицької міської ради відділу містобудування, архітектури та просторового розвитку пропонуємо розглянути можливість виділення місця для розташування майданчика - ділянку лісосмуги вздовж Вільнюського кварталу ліворуч стоянки для автомобілів «Південна».
2. Площа забудови та вибір огорожі. Умовна площа майданчика, огородженого з чотирьох сторін, враховуючи територіальну особливість – прямокутник 10х55м. Вибір огорожі типу - секційний паркан з рабиці забезпечить легкий монтаж та естетичність. Висота огорожі - 1,80м (найкраща для проведення активних занять та ігор з собаками). Два входи забезпечуватимуть зручність як на початку відвідування майданчику так і після, вийшовши на територію лісу для повноцінного вигулу свого улюбленця.
3. Розробка моделі майданчика і вибір обладнання. Пропонуємо розроблену модель майданчика обладнаного тренувальними снарядами з 9 елементів, виготовлених під замовлення, для організації тренування собак і рухової активності за кресленнями Міжнародної кінологічної федерації з врахуванням побажань власників та спеціалістів з дресирування собак (бум, бар'єри, покришка, трамплін, гірка, вишка, балансир, тунель), а також необхідними елементами благоустрою (лавки, урни, стенди).

Для кого цей проект

Власники тварин, а також потенційні власники, особливо діти та підлітки, які відтепер стануть із задоволенням проводити корисно час на майданчику, займаючись спортом з улюбленцем.
Мешканці міста – собака без намордника і повідка на спеціально відведеній території.
Гості – спеціалісти з тренувань, зоопсихологи, ветеринари, спеціалісти з годування, тренери спеціалізованих шкіл з кінологічного спорту.

План заходів з реалізації проекту (роботи, послуги)

Перший етап – розробка дизайну майданчика та виготовлення проектно-кошторисної документації. Другий етап – проведення тендеру та закупівля обладнання. Третій етап – провести роботи по підготовці території під майданчик. Четвертий етап – доставка та монтаж обладнання. П’ятий етап – відкриття та презентація проекту із запрошенням гостей: власників собак, мешканців міста та спеціалістів з поведінки та тренувань улюбленців.

Ключові показники оцінки результату проекту

Для власників собак: наявність місця для тренування та вільного вигулу дозволить підвищити рівень відповідальності, культури і громадської активності, сприятиме отриманню знань, можливості спілкування та обміну інформацією з іншими власниками. Підлітки матимуть ще один майданчик для заняття спортом разом зі своїм домашнім улюбленцем.
Для мешканців: чисті прибудинкові території, відсутність шуму від гавкоту собак біля дому та безпечні для дітей та їх батьків дитячі майданчики зменшать виникнення конфліктних ситуацій між власниками та мешканцями.
Для міста: поліпшення екологічної ситуації і санітарно-епідемічного стану підвищить задоволеність містян більш комфортним проживанням у місті і забезпечить нормативне врегулювання питання утримання тварин в Славутичі. Розподіл простору між різними категоріями мешканців підкреслить, що місто дружнє не тільки до людей, але й до собак.
Для собак: місце де можна побігати без повідка і намордника та мати можливість дресирування для сбалансованого росту, здоров'я, гарного самопочуття і комфорту, відповідно до фізіологічних потреб.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Якщо виникнуть проблеми з запропонованим місцем розташування майданчика ми пропонуємо розглянути такий самий майданчик на іншому місті:
а) територія лісосмуги вздовж Вільнюського кварталу по вулиці Героїв Дніпра (поряд із автомобільною стоянкою)
б) територія праворуч стоянки для автомобілів «Південна», вздовж лісосмуги.

Приклади (кейси) схожих рішень

• https://gb.city-adm.lviv.ua/projects/archive/1/show/265 - Майданчик для вигулу собак (вул. Стрийська, 75)
• https://lviv.pb.org.ua/projects/archive/1/show/46 - Місце для вигулу та дресирування собак
• https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/37 - Майданчик для вигулу (дресирування) собак в парку Орлятко
• https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/151 - Майданчик для вигулу собак «DogsPark»

Співавтори

Долженко Андрій Валерійович.

Фотографії