Розумне, енергозберігаюче освітлення прибудинкової території будинків та меморіальних дощок Відхилений остаточно

Доданий
14.09.2018
Номер
3
Екологія і відновлювальні джерела енергії

Впровадження автоматизації кожної підїздної точки освітлення прибудинкової загальної території шляхом заміни лампи розжарювання з 60 Вт на енергозберігаючу ЛЕД лампу 9 Вт з вбудованими двома датчиками.
Улаштування енергозберігаючого настінного вуличного світильника з датчиком освітленості і сонячною батареєю над меморіальними дошками
Влаштування освітлення в міждомових арках

Автор проєкту
Олександр
Олександр Новошицький
Бюджет
145 171 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Славутицька міська рада, Славутич

Опис

Проблема

Підїздні, зовнішні світильники багатоквартирних будинків з лампи розжарювання на 60 Вт працюють з низьким коефіцієнтом корисної дії всю темну частину доби, або непрацюють взагалі з причини дефектів чи не користування мешканцями вимикачем. Помічені факти їх роботи і в денну пору, - своєчасно не виключають .
Меморіальні дошки та ПРУ в темну пору доби не мають належного освітлення.
При огляді автором станом на 02.09.2018 року :
1. Всього виявлено 385 точок освітлення .
2. Із них 148 дефектних і підлягають заміні на нові.
3. 197 підлягають очистці для збільшення світопропускання.
4. 17 були включеними станом на час огляду з 10-00 до 15-00 години!

Мета проекту

Соціально-культурна з патріотичного виховання: належна оглядова можливість меморіальних дошок. Енергозбереження: приклад для мешканців будинків можливості впровадження розумності енергозбереження. Приклад для учнів школи №1 та №3 з впровадження сонячних батарей. Зменшення споживання електроенергії. Платівки по витратам за освітлення місць загального користування зменшаться. Безпека громадян.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Замінюється лампа розжарювання в зовнішньому світильнику кожного підїзду з 60 Вт на енергозберігаючу ЛЕД лампу 9 Вт, яка споживає менше електроенергії і включається тільки при акустичному русі на прилеглій території і вимикається, якщо відсутній акустичний рух впродовж 1 хвилини. Светодіодная лампа 9Вт E27 з вбудованим сенсором руху. Тип LED: SMD5730. Термін служби: більше 50000год (15 розрахункових років автоматичної роботи). Світловий потік: 850Лм CRI: ≥70 Кут світіння : 180 ° Матеріал: Алюміній в пластиці потужність: 9Вт Цоколь: E27 Напруга живлення: AC 165-265В.

Додатково виконується очистка справних світильників та ремонт дефектних.
Для мемориальних дошок монтуються енергозберігаючі настінні вуличні фасадні світильники з датчиком освітленості з сонячною батареєю. Ступінь їх захисту за паспортом, нормативна - IP65.

Для кого цей проект

Для всіх мешканців м.Славутича і їх гостей, близько 25000 осіб, бо в темну пору всім потрібне належне, енергозберігаюче, безпекове освітлення прибудинкової території , а також освітлення входів до ПРУ та території міжбудинкових арок в момент місцезнаходження там громадян .
Позавербально діятиме для всіх і виховна функція по вшанування памяті героям-славутчанам та виховання енергозбереження.

План заходів з реалізації проекту

1. Обстеження всіх вказаних місць освітлення автором 02.09.2018 року і складання локаційної відомості розміщення світильників.
2. Визначення головним розпорядником бюджетних коштів - виконавчим комітетом Славутицької міської ради, шляхом тендеру відповідального виконавця програми після перемоги проекту 10.12 – 21.12.2018 року.
3. Закупка матеріалів 27.12.2018 року – 14.01.2019 року.
4. Монтаж нового обладнання 16.01 – 15.02.2018 року.
5. Здача виконавцем роботи оглядом та актом прийома-передачі комісії в складі уповноваженого від будинку, Управителя будинку та виконавчого комітету 18 -19.02.2018 року.

Ключові показники оцінки результату проекту

Середній, оціночний економічний, розрахунковий показник, - це зменшення в 7 раз споживання електроенергії одною модернизованим світильником, грунтуючись на зменшені потужності та зменшення годин напрацювання.
Окупність 1,3 року.
По факту, наприклад, за інформацією КП «ЖКЦ» будинок за адресою Дружби народів, 15 спожив за липень 2017 року 791 Квт електроенергії на освітлення місць загального користування після часткової автоматизації світильників , а в липні 2018 року 220 Квт.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

1. Технічні – необхідність Виконавцю демонтувати незаконно змонтовані діоди, в разі їх наявності, з електросхеми кожного нового світильника..
2. Після модернізації – необхідність проведення роз′яснення мешканцям шляхом об′яв від Управителя як працює акустичний датчик руху, для того щоб вимикач світильника був постійно в стані «ВКЛЮЧЕНО».

3. Погіршення економічної ситуації через півроку – зростання цін на комплектуючі.

4. Напрацьований статистичний дворічний показник виходу з ладу цього обладнання з причин технічних відмов і вандалізму громадян змушує збільшити на 3% його поштучну закупку для забеспечити цим оперативний резерв поточного ремонту.

5. Організаційна перешкода - встановлення відповідності всіх складових проекту вимогам п.7.9 Програми Бюджету участі

Приклади (кейси) схожих рішень

Реалізовані аналогічні рішення є в схемах освітлення підїздів в будинках: Рижзького, 9 (2 підїзд), Дружби народів, 15, Білгородський, 6, Невський 4 (1 підїзд), Невський 2 (1 підїзд), Невський 1 (1 підїзд).

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Відділ з питань житлово-комунального господарства, тарифоутворення, енергоефективності та енергозбереження

ПІБ Відповідальної особи

Болдирєва А.Д.